Από τι είναι φτιαγμένα τα φυτά κάκτων;

Από τι είναι φτιαγμένα τα φυτά κάκτων;

Πολλοί από εμάς πιθανότατα γνωρίζουμε τους κάκτους ως αγκαθωτά πράσινα φυτά που αναπτύσσονται στην έρημο. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτά τα παχύφυτα και για το πώς επιβιώνουν. Οι κάκτοι έχουν ειδικές ιδιότητες που τους βοηθούν να προσαρμοστούν καλά σε σκληρά περιβάλλοντα. Συνήθως αποθηκεύουν νερό στους μίσχους, τις ρίζες και τα φύλλα τους και μπορούν να ζήσουν έως και ένα χρόνο χωρίς βροχή.

Από τι είναι φτιαγμένη η αλόη βέρα; σχεδόν όλα τα φυτά οικογένεια κάκτων Έχουν μοναδικές ιδιότητες που τους επιτρέπουν να ζουν σε σχετικά ξηρά κλίματα. Τα περισσότερα σώματα σχηματίζουν μίσχους που αποθηκεύουν και μεταφέρουν νερό σε άλλα μέρη του φυτού.Τα φυτά έχουν αιχμές σχεδιασμένες να προστατεύουν, να συγκρατούν το νερό και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία. Έχει επίσης ένα αρκετά ευρύ ριζικό σύστημα για μέγιστη απορρόφηση νερού όταν βρέχει. Μερικοί τύποι κάκτων έχουν άνθη και φρούτα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα καταπληκτικά χυμώδη φυτά.

Πώς μοιάζει ένας κάκτος;

Περίπου 2.000 είδη κάκτων ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Αν και το πράσινο είναι το πιο κοινό χρώμα κάκτων, Υπάρχουν όμως κάποια χρώματα που είναι καστανοπράσινα ή μπλε.

Μερικοί τύποι κάκτων είναι στρογγυλοί. ενώ μερικές είναι επίπεδες σαν τηγανίτες. Μερικοί μοιάζουν με αστερίες. μερικά μοιάζουν με φίδια

Ο κάκτος μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος ανάλογα με το είδος. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο είδος κάκτων μπορεί να φτάσει τα 66 πόδια ύψος και να ζυγίζει 4.600 κιλά.Αυτό είναι το βάρος ενός γεμάτου φορτηγού!

Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι όλοι οι κάκτοι είναι άσχημοι. Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότεροι κάκτοι καλύπτονται με αιχμές. Αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν μεγάλα και όμορφα λουλούδια σε ορισμένες περιόδους του χρόνου.

Τα άνθη του κάκτου μπορεί να είναι μπλε, πορτοκαλί, κίτρινα, λευκά ή κόκκινα. Μερικοί τύποι κάκτων ανθίζουν μόνο για μία ημέρα. ενώ ορισμένα είδη ανθίζουν για αρκετές εβδομάδες. Πολλά λουλούδια ανθίζουν μόνο τη νύχτα.

Οι ακίδες στον κάκτο ονομάζονται αγκάθια και λειτουργούν ως φύλλα. Αυτά τα αγκάθια περιορίζουν την απώλεια νερού μέσω της διαδικασίας εξάτμισης. Βοηθά τα φυτά να επιβιώσουν σε σκληρά κλίματα. Προστατεύουν τα φυτά από τα ζώα και τα πουλιά της ερήμου.

Τι κάνει έναν κάκτο;

Τώρα καταλαβαίνετε πώς μοιάζει ένας κάκτος. Ας μιλήσουμε για μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του παχύφυτου:

1. κορμός

Οι ακανθώδεις, άφυλλοι μίσχοι είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που συναντάμε στους περισσότερους κάκτους. Το στέλεχος είναι σαρκώδες, καθιστώντας το ιδανικό για αποθήκευση νερού. Η επιφάνεια μπορεί να είναι λεία ή να έχει μικρά φυμάτια που ονομάζονται φυμάτια.

Οι φυντίνες ποικίλλουν σε μέγεθος και είναι ο πιο χαρακτηριστικός κάκτος που βρίσκεται στο γένος. MammillariaΤο στέλεχος μπορεί να είναι αυλακωτό ή ραβδωτό. Η σημασία των νευρώσεων εξαρτάται συχνά από την ποσότητα νερού που συλλέγει ο μίσχος.

Οι περισσότεροι κάκτοι έχουν μίσχους χωρίς φύλλα που μαζεύουν νερό.

Όταν το στέλεχος είναι γεμάτο νερό, οι νευρώσεις δεν θα είναι ορατές επειδή το στέλεχος είναι πρησμένο. Ο κορμός συρρικνώνεται και οι νευρώσεις φαίνονται πιο καθαρά.

Οι περισσότεροι μίσχοι κάκτων είναι πράσινοι. καστανοπράσινο ή μπλε Επειδή περιέχει χλωροφύλλη, η οποία χρησιμοποιείται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα φυτά έχουν επίσης στομάχια που επιτρέπουν στα αέρια να περάσουν μέσα και έξω. Οι μίσχοι ορισμένων κάκτων είναι κηρώδεις.

2. Σπονδυλωτά

Τα περισσότερα φυτά κάκτων έχουν αιχμές που έχουν μετατραπεί σε αγκάθια. Η κύρια λειτουργία των αγκάθων είναι να προστατεύουν το φυτό. έλεγχος θερμοκρασίας και αποθήκευση νερού

Τα αγκάθια συνήθως αναπτύσσονται από το κέντρο και τις άκρες των στρογγυλών νησίδων. Τα κεντρικά αγκάθια αιχμαλωτίζουν το νερό της βροχής και το μεταφέρουν στις ρίζες για απορρόφηση. Επίσης φυλάκισαν ζώα της ερήμου.

Ωστόσο, οι σχετικά λεπτές, άσπρες ράχες και τα φωτοστέφανα που εμφανίζονται από το εξωτερικό των αρεολών έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντανακλούν και να απορροφούν το ηλιακό φως. Κάκτος μικρός ή χωρίς αγκάθια, όπως ο κάκτος των Χριστουγέννων. Η παραγωγή τοξικών χημικών είναι ο πρωταρχικός αμυντικός μηχανισμός.

Κάκτοι ασπόνδυλων όπως ο κάκτος των Χριστουγέννων. παράγουν τοξικές χημικές ουσίες για να προστατευθούν

Τα αγκάθια χρησιμοποιούνται επίσης για αναγνώριση καθώς ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος, αριθμό, σκληρότητα και σχήμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ίσια ή ελαφρώς κυρτά. και είναι συχνά βελονοειδείς, τρίχες ή ακανθώδεις, ανάλογα με το μήκος και το πάχος

Μερικοί κάκτοι έχουν επίπεδες ράχες ενώ άλλοι έχουν τμηματοποιημένες ράχες. Opuntioideae Έχουν σχετικά κοντές ράχες που ονομάζονται gloshids. Οι ράχες έχουν διαμήκεις ράχη και πέφτουν πολύ εύκολα.

3. Άριελ

Οι Areoles είναι μοναδικές στον κάκτο. Συχνά εμφανίζονται ως εφηβικά ή τριχωτά μπαλώματα στους μίσχους όπου αναπτύσσονται αγκάθια. Άνθη κάκτων φυτρώνουν από το νησί.

στον ανταγωνισμό Lunbergaria, Νησί επάνω στις μασχάλες των φύλλων. σε έναν κάκτο χωρίς φύλλα Οι νησίδες ξεφυτρώνουν από συγκεκριμένες περιοχές στο στέλεχος όπου βρίσκονται οι βάσεις των φύλλων.

Οι αρεόλες είναι εξειδικευμένοι και βραχύτεροι κλάδοι ή βλαστοί. σε κανονικά γυρίσματα Οι κηλίδες λουλουδιών ή φύλλων διαχωρίζονται κατά μήκος του στελέχους. Ωστόσο, στο νησί οι κόμβοι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, σχηματίζοντας ένα σύστημα.

Το Oriel μπορεί να επιμηκυνθεί σε σχήμα οβάλ ή κύκλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίζεται σε δύο ορατά μέρη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το τμήμα κοντά στην κορυφή του στελέχους συχνά παράγει αγκάθια. ενώ το άλλο μέρος βγάζει αγκάθια.

Οι περισσότεροι κάκτοι των νησιών παράγουν νέα άνθη και αγκάθια μόνο για λίγα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι κάκτοι έχουν περιορισμένο αριθμό αγκάθων. και τα λουλούδια θα αναπτυχθούν μόνο από την άκρη του στελέχους

4. ρίζα

Οι περισσότεροι κάκτοι έχουν ευρεία, ρηχά ριζικά συστήματα που είναι τέλεια σχεδιασμένα για να απορροφούν αποτελεσματικά το νερό κάθε φορά που βρέχει. Οι ρίζες βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια για να απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό της βροχής.

Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες έρημοι έχουν μόνο μια μικρή ποσότητα βροχής. Επομένως, το νερό της βροχής δεν μπορεί να εισχωρήσει σε βαθιά στρώματα εδάφους.

Το εκτεταμένο ριζικό σύστημα προστατεύει αυτό το παχύφυτο από την καταστροφή του ανέμου σε ξηρό, χαλαρό έδαφος της ερήμου.

Το ευρύ, ρηχό ριζικό σύστημα του κάκτου προστατεύει το παχύφυτο από τους ανέμους σε ξηρό έδαφος.

Κατά την περίοδο των βροχών, ο κάκτος αναπτύσσει ένα πυκνό ριζικό σύστημα για μέγιστη απορρόφηση νερού. Ωστόσο, οι περισσότερες ρίζες είναι εφήμερες και πεθαίνουν μετά την περίοδο των βροχών.

Μεγάλος κάκτος με ψηλούς μίσχους όπως π.χ saguaroΣυχνά δημιουργείται μια κεντρική ρίζα για να παρέχει πρόσθετη αγκύρωση. Το Snakeroot σκάβει βαθιά στο έδαφος για να έχει πρόσβαση στο νερό που είναι αποθηκευμένο υπόγεια.

5. Λουλούδια

καθώς και τα σπονδυλωτά Τα άνθη του κάκτου είναι πολύ διαφορετικά. Η ωοθήκη του λουλουδιού συνήθως περιβάλλεται από υλικό που προέρχεται από τον ιστό του στελέχους και σχηματίζει μια ξεχωριστή δομή γνωστή ως περικάρπιο.

Διαφορετικά είδη κάκτων έχουν διαφορετικές εποχές ανθοφορίας Για παράδειγμα, οι περισσότεροι κάκτοι της ερήμου ανθίζουν την άνοιξη. Αλλά ο κάκτος των Χριστουγέννων ανθίζει το χειμώνα. (Τα Χριστούγεννα)

Μερικοί τύποι κάκτων ανθίζουν την άνοιξη. ενώ ορισμένα είδη ανθίζουν το χειμώνα.

Τα λουλούδια έχουν μεγάλο αριθμό στήμονων. Αλλά υπάρχει μόνο ένα χαρακτηριστικό που χωρίζεται σε περισσότερους από έναν στήμονες. Οι στήμονες προκύπτουν από την εσωτερική επιφάνεια όλων των λουλουδιών. Αν και ορισμένοι κάκτοι παράγουν στήμονες σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο σωλήνα των λουλουδιών

Τα λουλούδια είναι συχνά ακτινικά συμμετρικά. Αλλά ορισμένοι κάκτοι παράγουν λουλούδια που είναι αμφίπλευρα συμμετρικά. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα Το χρώμα των λουλουδιών ποικίλλει πολύ από κόκκινο έως ροζ, λευκό, πορτοκαλί και ματζέντα.

κύκλος ζωής ενός κάκτου

Όλοι οι κάκτοι αναπαράγονται. Τα κοινά άνθη κάκτων έχουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά μέρη. Η αρσενική γύρη παράγει γύρη. Τα θηλυκά περιέχουν αυγά.

Τα έντομα, τα πουλιά και οι νυχτερίδες έλκονται από τα όμορφα χρώματα και τη γλυκιά μυρωδιά των λουλουδιών. Κατά τη διάρκεια της σίτισης, μεταφέρουν τη γύρη από το αρσενικό μέρος του λουλουδιού στο θηλυκό μέσω της επικονίασης.

Εάν η επικονίαση είναι επιτυχής το λουλούδι θα γίνει Α καρπόςΗ αλόη βέρα είναι ένα μούρο με πολλούς σπόρους. όταν τα πουλιά ή τα έντομα τρώνε φρούτα το κρέας θα χωνευτεί αλλά οι σπόροι παραμένουν

Οι σπόροι στη συνέχεια απλώνονται μακριά από το φυτό ξενιστή με τη μορφή περιττωμάτων πουλιών. Ο άνεμος και η βροχή μπορούν επίσης να διασκορπίσουν τους σπόρους.

Ο μέσος κάκτος παράγει έως και ένα εκατομμύριο σπόρους. Αλλά μόνο ένας ή δύο σπόροι θα αναπτυχθούν σε ένα νέο φυτό. Μερικοί κάκτοι μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς άνθη και σπόρους.

Για παράδειγμα, τόσο ο κάκτος challa όσο και ο φραγκόσυκος έχουν σχετικά αδύναμες αρθρώσεις στελέχους. Εάν το στέλεχος σπάσει από το κύριο φυτό Μερικές φορές φυτρώνει στο έδαφος και μεγαλώνει σε νέο φυτό.

Οι περισσότεροι κάκτοι αναπτύσσονται αργά. Μερικές φορές χρειάζονται έως και ένα ή δύο χρόνια για να μεγαλώσουν μια ίντσα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα δέντρα μεγαλώνουν τρεις ή τέσσερις ίντσες κάθε χρόνο. Αυτά τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν. έως 200 χρόνια.

τελικές σκέψεις

Αυτά είναι όλα για τον κάκτο. Ελπίζουμε να σας άρεσε η ανάγνωση αυτού του άρθρου. Έχετε κάκτο στο σπίτι σας; Ποια είναι η εμπειρία σας με το να τα έχετε στο σπίτι σας; Τους αγαπάς;

Τελευταία ενημέρωση στις 2023-06-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Ads API.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *