Μπορείτε να καλλιεργήσετε πατάτες και ντομάτες μαζί;

Πατάτες δίπλα στις ντομάτες

Σκέφτεστε να φυτέψετε πατάτες και ντομάτες μαζί; Πριν ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο είναι σημαντικό. Σχεδιάστε τι θέλετε να μεγαλώσετε. που θέλεις να μεγαλώσεις Αυτό οφείλεται στα φυτά που βάζετε δίπλα του. Το ένα το άλλο μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση ο ένας στην ανάπτυξη του άλλου. Δεν θέλετε να ξεκινήσετε τη σεζόν με λάθος πόδι τοποθετώντας δύο φυτά δίπλα-δίπλα. το ένα το άλλο, γεγονός που θα εμποδίσει ο ένας την ανάπτυξη του άλλου.

Αυτά είναι δύο φυτά που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για αρχάριους. Ίσως οφείλεται στη δημοτικότητά του στην κουζίνα. Επειδή όμως είναι ένα φυτό που φροντίζεται εύκολα, να έχετε τις κατάλληλες γνώσεις.

μπορεί να θέλετε Φυτέψτε αυτά τα φυτά σε ένα μέρος.Πώς όμως επηρεάζει ο ένας την ανάπτυξη του άλλου; μπορούμε να βρούμε

σύντομη απάντηση

Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι πατάτες και οι ντομάτες συνδέονται στενά. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια και μην φυτεύετε το ένα δίπλα στο άλλοΕάν φυτευτεί ταυτόχρονα, θα ανταγωνιστεί για θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα φτωχές αποδόσεις. Προσελκύουν επίσης παρόμοια έντομα. Μέρος του σκοπού της φύτευσης συντροφιάς είναι η απώθηση των εντόμων. Επομένως, αυτό το δίδυμο δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα.

Τι είναι το Companion Planting;

για να αναπτυχθούν τα φυτά Είναι σύνηθες οι κηπουροί να τα φυτεύουν δίπλα

Η συγκαλλιέργεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως στην κηπουρική και τη γεωργία. ενώ πρακτική Η συγφύτευση υπάρχει εδώ και αιώνες.Ο όρος έγινε δημοφιλής στη βιομηχανία κηπευτικών τη δεκαετία του 1970.

Το κίνημα της οργανικής κηπουρικής εμπνέει τους κηπουρούς να σκεφτούν τρόπους βελτίωσης της ομαδοποίησης και της απόστασης των φυτών για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Η ιδέα πίσω από την πρακτική μερικά φυτά Όταν φυτεύονται μαζί, μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη του άλλου.λόγω των συνθηκών ανάπτυξης που δημιουργούνται ή των ωφελειών των εντόμων

Σήμερα μεγαλώνουμε μαζί Συνήθεις πρακτικές στον κήπο του σπιτιούΟμαδοποιήστε φυτά με παρόμοιες συνθήκες. Αυτό κατέστησε δυνατή την κοινή χρήση εδάφους, νερού και φωτός χωρίς ανταγωνισμό.

Αντίθετα, εστιάζει σε ζευγάρια που οφείλονται σε αυξανόμενες συνήθειες ή συνδυασμούς. Ενισχύστε την ανάπτυξη του άλλου αλλάζοντας το έδαφος. Αποτρέψτε τα παράσιτα, δώστε σκιά και πολλά άλλα οφέλη.

Τα οφέλη της συγφύτευσης

Φυτά συντροφιάς Γεράνι και ντομάτα
Πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν συνδυαστικές φυτεύσεις για να απωθούν τα ενοχλητικά έντομα. Το ίδιο γίνεται και με τα γεράνια για τις ντομάτες.

Η μικτή φύτευση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καθένα από τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικές ομάδες φυτών.

Το πρώτο και πιο προφανές πλεονέκτημα σώμαΕάν έχετε λαχανικά που χρειάζονται λίγη περισσότερη σκιά από άλλα, όπως πράσινα φυλλώδη, μπορείτε να φυτέψετε ψηλά αναρριχητικά φυτά, όπως φασόλια, για απογευματινή σκιά.

Αυτό σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε την ανάπτυξη και των δύο φυτών. (Τα φασόλια παίρνουν περισσότερο ηλιακό φως και τα χόρτα δεν καίγονται.) Αυτό γίνεται συνδυάζοντάς τα και φυτεύοντάς τα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συχνά φυτεύεται μαζί με αυτό. δράση κατά των εντόμωνΜερικά φυτά μπορούν να αποτρέψουν ή να απωθήσουν ορισμένα έντομα λόγω των χημικών ουσιών στις ρίζες τους. Μερικά είδη έχουν έντονη μυρωδιά που δεν αρέσει σε κάποια έντομα.

Φυτεύοντας αυτά κοντά στα λαχανικά που αγαπούν τα έντομα. Θα μπορείτε να χτίσετε μια ασπίδα ενάντια στα επιβλαβή έντομα. Θα τα καταφέρεις χωρίς φυτοφάρμακα.

παγίδα καλλιέργειας

παγίδα καλλιέργειας κανε κατι παρομοιο Αντί όμως να απωθεί τα έντομα Τραβήξτε τα προς τα γειτονικά φυτά. Αυτό θα αποσπάσει την προσοχή των εντόμων από την καλλιέργεια και μακριά από την καλλιέργεια που θέλετε να συγκομίσετε. Τα ναστούρτια είναι ένα από τα πιο κοινά φυτά παγίδας. Το λατρεύουν οι αφίδες και αποτρέπει άλλα λαχανικά στον κήπο σας.

Άλλα συμπληρωματικά οφέλη φύτευσης μπορούν να βρεθούν στο έδαφος, στα φυτά. Επηρεάζει τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.Αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουν περισσότερα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά και επιτρέπουν σε άλλα να επιστρέψουν στο έδαφος. (Στην περίπτωση του αζωτούχου εξαρτήματος), τα καλά φυτά συντροφιάς δεν θα ανταγωνίζονται ούτε θα επιτίθενται μεταξύ τους. Κάνουν καλή δουλειά όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά διατηρώντας την καλή υγεία του εδάφους.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι επίσης αμφιλεγόμενα – δεν είναι όλα τα φυτά καλοί φίλοι και εμποδίζουν το ένα την ανάπτυξη του άλλου. Προσελκύουν τα ίδια έντομα ή ασθένειες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Ή απελευθερώνουν χημικές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξή τους. Οι κακοί ανταγωνίζονται επίσης για θρεπτικά συστατικά ή έχουν ασυμβίβαστες συνθήκες ανάπτυξης. Αυτές οι συνθήκες προκαλούν το ένα φυτό να πεθάνει τελικά, ενώ το άλλο αγωνίζεται να επιβιώσει.

Λειτουργεί πραγματικά η φύτευση δέντρων μαζί;

Υποβοτανικός κήπος
Υπάρχουν πολλοί αγρότες και κηπουροί που χρησιμοποιούν τη φύτευση μαζί για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω για το εάν ορισμένα οφέλη αναφύτευσης έχουν αποδειχθεί ή προκύψει. Φυσικά υπάρχουν πολλά δεισιδαιμονία γύρω από την πρακτικήΕίναι λοιπόν δύσκολο να γνωρίζουμε αν η θεωρία είναι αληθινή ή όχι.

Αν και ορισμένα οφέλη δεν έχουν αποδειχθεί υπό συνθήκες εντατικής έρευνας. Αλλά υποστηρίζεται επίσης ότι τα λαχανικά απελευθερώνουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη. Μερικά λογικά οφέλη.

τυχόν σωματικά οφέλη της κοινής φύτευσης, όπως η παροχή σκιάς ή ανεμοφράκτης για κοντά φυτά Δεν χρειάζεται να το δοκιμάσετε – αποδείξτε το. ξέρω.

Άλλα έχουν δοκιμαστεί σε μικρές μελέτες και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Οι κατιφέδες δοκιμάστηκαν για την απώθηση ορισμένων εντόμων και για τις ιδιότητες αζωτοδέσμευσης των οσπρίων. Ένα άλλο αποδεδειγμένο όφελος είναι η ικανότητα του φυτού να προσελκύει επικονιαστές για να εξυπηρετήσει άλλα φυτά. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την επικονίαση και την επακόλουθη απόδοση.

ο Οι επιπτώσεις της παγίδευσης φυτών είναι επίσης γνωστές.Οι αγρότες έχουν δει σμήνη εντόμων να σωρεύουν τις καλλιέργειες για να αποφύγουν τις άλλες καλλιέργειές τους. Ένα ή δύο μπορεί να απομακρυνθούν και να φύγουν από το φυτό.Τα αποτελεσματικά φυτά παγίδας, ωστόσο, είναι αποτελεσματικά λόγω της ικανότητάς τους να προσελκύουν έντομα σε τέτοιο βαθμό που είναι αδιάφορα για άλλα φυτά.

Η φύτευση συντροφιάς σίγουρα δεν θα θεραπεύσει τις παθήσεις των φυτών του κήπου σας. Αλλά υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος πλεονεκτημάτων που μπορεί να δει κανείς στους οικιακούς κηπουρούς σε όλο τον κόσμο.

Οι μη αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί για τα οφέλη ορισμένων αναφυτεύσεων δεν πρέπει να προδικάζουν τη συνολική πρακτική. αλλά μπορεί να βοηθήσει Αποτρέψτε πολλά προβλήματα κηπουρικής και βελτιώστε την κατάσταση των φυτών σας. μακρύς.

Μπορούν να φυτευτούν ντομάτες και πατάτες μαζί;

Ντομάτες δίπλα σε πατάτες σε μια κατσαρόλα
Αυτά τα λαχανικά δεν πρέπει να τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο στον κήπο καθώς μπορούν να προσελκύσουν ασθένειες ή παράσιτα.

Όταν καλύπτουμε τα βασικά της φύτευσης μαζί Ας ξεκινήσουμε με τα εν λόγω φυτά – πατάτες και ντομάτες.

Οι ντομάτες και οι πατάτες φαίνεται να μην έχουν σχέση μεταξύ τους. Οι αναπτυξιακές τους συνήθειες είναι εντελώς διαφορετικές. Το γιαμ είναι ένα πολυετές λαχανικό και καλλιεργείται συνήθως σε ορισμένες ποικιλίες.

Αν και μπορεί να μην φαίνονται ίδια, αυτά τα φυτά είναι στην πραγματικότητα πολύ στενά συνδεδεμένα. Θα παρατηρήσετε αυτή τη σχέση στα επιστημονικά τους ονόματα. ντομάτα solanum και επιθυμία.

Αυτά τα φυτά χωρίζονται σε δύο μέρη. σολανασία Η οικογένεια, γνωστή και ως νυχτολούλουδα, αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει πολλά βρώσιμα φυτά. συμπεριλαμβανομένης της μελιτζάνας και του τσίλι

γιατί συνδέονται στενά Στη συνέχεια ανταγωνίζονται για τα ίδια θρεπτικά συστατικά στον κήπο σας. Αυτό σημαίνει ότι οι ντομάτες και οι πατάτες δεν πρέπει να φυτεύονται η μία δίπλα στην άλλη. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος κατά τη φύτευση πατάτας που κάνουν πολλοί αρχάριοι κηπουροί.

παράσιτα και ασθένειες

Μπορεί να υποθέσετε ότι τα φυτά της ίδιας οικογένειας ευδοκιμούν.Ωστόσο, η φύτευση ντομάτας παράλληλα με τις πατάτες είναι ένα πράγμα που δεν θέλετε στον κήπο σας – αυξάνοντας τις πιθανότητές σας για ασθένειες.

Και τα δύο φυτά είναι ευαίσθητα σε κοινές ασθένειες που μπορούν να καταστρέψουν την καλλιέργεια σας: πρώιμη και όψιμη μάστιγα Τοποθετώντας αυτά τα δέντρα δίπλα μαζί θα αυξήσουν τις πιθανότητες καταστροφής φυτών ανά φυτό. Μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα φυτά και να καταστρέψει και τα δύο.

κι αυτοί μοιράζονται παρόμοια έντομαΑυτό αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης.Επιπλέον, αυτά τα φυτά εκτιμούν τα θρεπτικά συστατικά όπως και άλλα νυκτόβια φυτά. Συναγωνίζονται για τη διαθεσιμότητα του εδάφους και εμποδίζουν ο ένας την ανάπτυξη του άλλου.

Αν και αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να αποφύγετε την καλλιέργεια ντομάτας και πατάτας μαζί. Άλλες πρακτικές σκέψεις Αυτό κάνει αυτά τα φυτά κακούς φίλους. Οι συνήθειες ανάπτυξης αυτών των δύο λαχανικών είναι εντελώς διαφορετικές. πότε να μαζέψετε πατάτες Πρέπει να τραβήξετε το κεφάλι σας από το πάτωμα. Οι ντομάτες έχουν πολύ βαθιά ριζικά συστήματα που, αν τοποθετηθούν κοντά μεταξύ τους, αναμφίβολα θα επηρεάσουν τη συγκομιδή της πατάτας σας.

τελικές σκέψεις

Τελικά έγινε καλύτερα κρατήστε αυτά τα δύο δέντρα χωριστάΗ φύτευση πατάτας μαζί με ντομάτες δεν είναι καλή ιδέα. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο χώμα την επόμενη σεζόν.

Αυτό περιορισμένες πιθανότητες καταστροφής και να αποτρέψουν την εξάντληση των θρεπτικών συστατικών που μοιράζονται τα έντομα και άλλα εδάφη Τοποθετήστε τις ντομάτες και τις πατάτες στις απέναντι πλευρές του κήπου ή καλλιεργήστε τις σε δοχεία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε και τα δύο λαχανικά χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *