Πώς να φροντίσετε το Monstera Deliciosa; Οδηγός για αρχάριους

Πώς να φροντίσετε το Monstera Deliciosa;  Οδηγός για αρχάριους

Το Monstera deliciosa είναι φυτό εσωτερικού χώρου με ευρέως εξαπλωμένα φύλλα. Είναι πολυετές που σκαρφαλώνει καλά και είναι φυτό που φύεται στο έδαφος. ειδικά αν πάρει κάτι να σκαρφαλώσει

Γιατί είναι ένα δέντρο που είναι εύκολο να το φροντίσεις. Επειδή όμως μπορεί να γεμίσει μεγάλους κενούς χώρους σε ένα ευρύχωρο σπίτι ή γραφείο, τα φυτά Monstera είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές για τους σχεδιαστές.

Έχω συγκεντρώσει μερικές απλές οδηγίες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίσετε καλύτερα το Monstera deliciosa σε περίπτωση που σκέφτεστε να προσθέσετε αυτό το φυτό στο σπίτι ή στο γραφείο σας.

μέγεθος και ανάπτυξη

Στα τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής – όπου είναι εγγενές φυτό – το Monstera μπορεί να φτάσει τα 15 έως 30 πόδια ύψος, αν και σε εσωτερικούς χώρους έχει κατά μέσο όρο περίπου 3 πόδια ύψος.

για το μοτίβο ανάπτυξης Τα φυτά χρησιμοποιούν εναέριες ρίζες για να προσκολληθούν σε κορμούς δέντρων και να αναπτυχθούν προς το φως.

Αυτό το μοτίβο ανάπτυξης διατηρείται σε εσωτερικούς χώρους. που οι στήλες από βρύα άλλων συστημάτων Ιδανικό για τα φυτά που υποστηρίζουν τις αναρριχητικές τους συνήθειες. Διαφορετικά, μπορεί να κολλήσει σε έπιπλα ή σε κοντινά αντικείμενα.

Εξαρτάται από το εσωτερικό περιβάλλον και την περιοχή που λαμβάνεται. Το δέντρο μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από 3 πόδια.

άρδευση

Το πότισμα τροπικών φυτών μπορεί να είναι δύσκολο. Επειδή οι ανάγκες σε νερό μπορεί μερικές φορές να φαίνονται αντικρουόμενες. Χρειάζονται πολύ νερό αλλά δεν τους αρέσει να κάθονται στο νερό.

Οι ανάγκες του Monstera deliciosa σε νερό μπορούν να καλυφθούν εύκολα με φύτευση σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Θα πρέπει να ποτίζετε αυτά τα φυτά βαθιά και να αφήνετε το υπερβολικό νερό να στραγγίσει.

Αν το δέντρο σας είναι ακόμα μικρό Μπορείτε να το χειριστείτε χωρίς βοήθεια. επιτρέποντας στις ρίζες να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζεται μετά νερό από κάτω

Διαφορετικά, νερό στη βάση. Αλλά αφήστε το χώμα να αρχίσει να στεγνώνει πριν το ξαναποτίσετε. Το σταθερά υγρό έδαφος είναι το καλύτερο. μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει Αλλά μην ποτίζετε πολύ.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου χειμώνα και φθινόπωρο είναι καλύτερο να ποτίζετε τακτικά, γιατί εκείνη την περίοδο το φυτό δεν αναπτύσσεται πολύ, οπότε μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα.

Απαιτήσεις οπτικών

Το έντονο έμμεσο φως λειτουργεί καλύτερα για αυτά τα φυτά που δεν λαμβάνουν άμεσο φως στο φυσικό τους περιβάλλον. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, που μπορεί να βλάψει τα φύλλα.

Η νότια έκθεση είναι καλή, εφόσον το φυτό δεν βρίσκεται υπό άμεσο έντονο φως και απέχει λίγα μέτρα από ένα νότιο παράθυρο.

Αυτό το φυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μην περιμένετε όμως εντυπωσιακή ανάπτυξη από αυτό.

Εάν το φως είναι χαμηλό, το φυτό θα προσπαθήσει να αναπτυχθεί προς το φως. Και αν ναι, θα μεγαλώσει τα πόδια του για να αποφύγει αυτό το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε άφθονο, έμμεσο φως.

τύπος εδάφους

για τροπικά φυτά Η γρήγορη αποστράγγιση του εδάφους είναι απαραίτητη.Το Monstera δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτή την άποψη. Αναπτύσσεται σε όξινο ή ουδέτερο έδαφος, αλλά πρέπει να στραγγίζεται γρήγορα για να αποφευχθούν προβλήματα σήψης ή μυκήτων.

Το χώμα με τύρφη λειτουργεί καλύτερα καθώς διατηρεί λίγη υγρασία αλλά επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει. Διατηρήστε τις ρίζες καλά αεριζόμενες για να αποφύγετε προβλήματα μούχλας.

γονιμοποίηση

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τη γονιμοποίηση του Monstera σας με αυτό το φυτό. πήγαινε λίγο παραπέρα Αν γονιμοποιήσετε να κάνουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι

μια φορά το μήνα αρκεί Χρησιμοποιήστε ένα αδύναμο διάλυμα καθώς τα Monsteras δεν τρέφονται πολύ. Ένα κανονικό λίπασμα για γλάστρα θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν γερές ρίζες και να παράγουν πιο ζωντανό φύλλωμα.

διάδοση

Το Monstera deliciosa πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. που μπορεί να ριζώσει στο νερό Ή καλύτερα, με μια μέθοδο που ονομάζεται καλλιέργεια αέρα.

Ακολουθούν τα βήματα που απαιτούνται για τον πολλαπλασιασμό των φυτών Monstera με τη μέθοδο του στρώματος αέρα:

  • Προσδιορίστε τα φύλλα με εναέριες ρίζες στους μίσχους που αναπτύσσονται από κάτω.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε μια εγκοπή κάτω από τη ρίζα. Θα πρέπει να είναι περίπου το ένα τρίτο του πλάτους του άξονα.
  • Χρησιμοποιήστε βρύα σφάγνου για να καλύψετε την πληγή και καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη.
  • Διατηρήστε τα βρύα σφάγνου υγρά μέχρι να βγουν οι ρίζες. Στη συνέχεια κόψτε το στέλεχος και φυτέψτε το σε μια νέα γλάστρα.

Εναλλακτικά, πάρτε μοσχεύματα με 1-2 κόμβους και ριζώστε τα στο νερό. Αλλάζετε συχνά το νερό. Όταν οι ρίζες μεγαλώνουν, τα μοσχεύματα μπορούν να φυτευτούν.

παράσιτα και ασθένειες

Τα φυτά Monstera deliciosa μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα παρασίτων που είναι κοινά σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Και μπορεί να υποφέρουν από μια σειρά από ασθένειες των φυλλωμάτων. Ειδικά το πρόβλημα των μυκήτων.

Τα παράσιτα που συνήθως επηρεάζουν τα φυτά Monstera deliciosa περιλαμβάνουν τα ακάρεα λέπια και αράχνη, τις αφίδες, τους αλευρωτούς και τους θρίπες.

Μερικά είδη είναι πιο άφθονα στους μίσχους και στα φύλλα (π.χ. έντομα λέπια), ενώ άλλα βρίσκονται κυρίως κάτω από τα φύλλα (π.χ.

καφέ ή κίτρινα φύλλα Κατσαρά ή μαραμένα φύλλα ή κίτρινες κηλίδες σε φύλλα, μίσχους και κλαδιά συχνά υποδηλώνουν προσβολή από παράσιτα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για να κρατήσετε τα παράσιτα μακριά από το Monstera σας ή να αντιμετωπίσετε μια συνεχιζόμενη μόλυνση:

  • Αφαιρέστε τα υπολείμματα των φύλλων σκουπίζοντας τη σκόνη τακτικά.
  • Μπορείτε να κρατήσετε το φυτό απευθείας κάτω από ένα ρεύμα νερού για να ξεπλύνετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Μπορεί επίσης να ξεπλύνει τα έντομα που μπορεί να κρύβονται απαρατήρητα.
  • Μην ξεχνάτε την κάτω πλευρά του φύλλου. Μερικά έντομα προτιμούν άλλα μέρη του φυτού.
  • Το πλύσιμο των φυλλωμάτων με εντομοκτόνο σαπούνι μπορεί να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Οι πιο συχνές ασθένειες στα φυτά Monstera deliciosa είναι η κηλίδα των φύλλων και η σήψη των ριζών.

Η κηλίδα στα φύλλα είναι μια μυκητιακή ασθένεια των φύλλων. Ξεκίνησε από εκεί που μαζεύτηκαν τελικά οι ατέλειες. Τα φύλλα γίνονται καφέ και πέφτουν.

Η διατήρηση των φύλλων καθαρά δεν θα βοηθήσει μόνο στην πρόληψη προβλημάτων με τα έντομα. Αλλά και μυκητιασικές ασθένειες.

Η υπερβολική υγρασία στα φύλλα μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακά προβλήματα. Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά το πότισμα αυτών των φυτών. Μην ποτίζετε τα φύλλα και μην αφήνετε το νερό να εξατμιστεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Επειδή οι μυκητιακές ασθένειες μεταδίδονται εύκολα από τα σπόρια. Η ομίχλη των φύλλων σε μολυσμένα φύλλα μπορεί να μεταφέρει τα σπόρια σε άλλα φύλλα.

Εάν υποψιάζεστε ότι μέρη του φυτού σας Monstera έχουν μολυνθεί με κηλίδα στα φύλλα Δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε για να αποτρέψετε περαιτέρω εξάπλωση.

Ένα άλλο κλειδί για να διατηρήσετε τα προβλήματα με έντομα και μύκητες μακριά από το φυτό τέρας σας είναι να χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένα εργαλεία κατά το κλάδεμα, το κλάδεμα ή τη συγκομιδή.

Η σήψη των ριζών είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα με τα φυτά Monstera, που συχνά προκαλείται από υπερβολικό πότισμα. Αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μύκητες και άλλες διεργασίες. σήψη των ριζών

Το εμποτισμένο έδαφος και το υπερβολικό πότισμα συχνά προκαλούν σήψη των ριζών στα φυτά Monstera.

Εάν υποψιάζεστε ότι οι ρίζες σας Monstera σαπίζουν προσπαθήστε να φυτέψετε ξανά Αλλά αφαιρέστε τα σάπια ή σάπια μέρη του ριζικού συστήματος.

Εάν ενεργήσετε γρήγορα Θα μπορέσετε να βοηθήσετε το δέντρο. Τα προχωρημένα στάδια της σήψης της ρίζας συχνά σκοτώνουν το φυτό.

Ποικιλίες Monstera

Εάν η Monstera deliciosa δεν είναι αυτό που ψάχνετε ή προτιμάτε μικρότερες ποικιλίες, υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες Monstera για να διαλέξετε αν θέλετε.

Οι απαιτήσεις επεξεργασίας για τις ποικιλίες Monstera είναι γενικά οι ίδιες με αυτές που περιέγραψα παραπάνω. Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ανεκτικές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού από άλλες.

Μερικές από τις αγαπημένες μου ποικιλίες φυτών Monstera περιλαμβάνουν:

– Ποικιλία Monstera

Διαφορετικά φυτά Monstera έχουν λευκά μέρη των φύλλων ή ολόλευκα φύλλα. Δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το πράσινο φύλλωμα του φυτού.

— Monstera Atonsoni

Το Adansoni είναι επίσης ένα αναρριχητικό τέρας με φύλλα σε σχήμα καρδιάς και πολλές τρύπες (τρύπες) ανά φύλλο. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα σε σύγκριση με την ποικιλία Monstera.

– Ύποπτα τέρατα

Η ποικιλία Thubia έχει μικρά φύλλα σε σχήμα καρδιάς που έχουν λευκό-γκρι χρώμα. Είναι παραγωγικοί ορειβάτες και χρειάζονται ένα πάσσαλο από βρύα ή άλλη δομή για να αναπτυχθούν.

— Monstera Cartenium

Μια άλλη ποικιλία monstera που τα πάει καλά σε εσωτερικούς χώρους είναι το Carstenium, το οποίο έχει σκούρα, γυαλιστερά φύλλα με έντονες φλέβες. Τα βρύα είναι απαραίτητα για αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο κλήμα αναρρίχησης που φαίνεται καλό σε κάθε εσωτερικό χώρο.

Ανεξάρτητα από την ποικιλία Monstera που θα επιλέξετε. Οι απαιτήσεις φροντίδας είναι γενικά οι ίδιες – έμμεσο φως, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και υγρό.

συνοψίζω

Το Monstera deliciosa είναι ένα εύκολο να βρεθεί καλλωπιστικό φυτό που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του γραφείου σας.

Δεν νοιάζεται για τις απαιτήσεις του, αλλά ο καλός φωτισμός, το χώμα, το πότισμα και η υγρασία μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πόσο καλά θα αναπτυχθεί ένα φυτό σε εσωτερικούς χώρους.

Οι μυκητιακές ασθένειες και τα έντομα είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα είναι να διατηρήσετε τα φύλλα καθαρά και στεγνά.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *