11 φυτά που μπορείτε να φυτέψετε με ντομάτα

Φυτά συντροφιάς ντομάτιλο

Γνωρίζατε ότι το καλοκαίρι είναι εδώ όταν μεγαλώνουν οι μικροί πράσινοι λοβοί ντομάτας; Ξεκινήστε να κρέμεστε από την οικογένεια της ντομάτας. Τα απαραίτητα συστατικά για salsa verde, τσίλι, σαλάτα και καρυκεύματα έχουν μοναδική γεύση. Έχει ωραία στυφή γεύση και αναζωογονητική υφή.

Ακόμα κι αν ξέρετε με τι να συνδυάσετε τις ντομάτες στην κουζίνα, Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε ποιο ζευγάρι είναι το καλύτερο. άνθρωπος με ντομάτες Όταν οι ντομάτες μεγαλώνουν στον κήπο σας Θα χαρείτε να μάθετε ότι αυτά τα υπέροχα μικρά φυτά ταιριάζουν καλά με μια ποικιλία από λαχανόκηπους.

Η φύτευση συντροφιάς με ντομάτες μπορεί να βοηθήσει. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων παρασίτων και ασθενειών. Εν τω μεταξύ Ο χώρος του κήπου σας αυξάνει τη βιοποικιλότητα και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στο έδαφος. Ακολουθούν τα 11 κορυφαία φυτά συντροφιάς που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα των ντοματών σας στον κήπο σας.

Τι είναι το Companion Planting;

Τα φυτά συντροφιάς είναι λουλούδια, λαχανικά ή βότανα που συμπληρώνουν τις αυξανόμενες ανάγκες μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας στον κήπο σας. Φυτέψτε στο ίδιο οικόπεδο ή ανάμεσα στις σειρές των καλλιεργειών σας. προωθούν την ανάπτυξή τους με βιολογικό τρόπο.

Η μικτή φύτευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη βιοποικιλότητα του κήπου σας. Ταυτόχρονα, αντανακλά την τάση της φύσης προς την καλλιέργεια πολλών κήπων. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός οικολογικού κήπου που δεν βασίζεται σε φυτοφάρμακα ή λιπάσματα για καλή υγεία.

Οι κύριοι στόχοι της φύτευσης συντροφιάς:
  • εντομοαπωθητικό
  • προσελκύουν ωφέλιμα αρπακτικά έντομα
  • προσελκύουν επικονιαστές
  • Φτιάξτε μερικά μέταλλα ή θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.
  • χρησιμοποιώντας ελεύθερο χώρο
  • πέργκολα ή υποστήριξη για άλλα φυτά
  • Προσθέστε βιοποικιλότητα στο κρεβάτι
  • Προστατέψτε τις καλλιέργειές σας από παθογόνα μικρόβια.
  • Γεμίστε τον κενό χώρο για να αποφύγετε τα ζιζάνια.

Γιατί να φυτέψετε μαζί με ντομάτες;

Καλλιέργεια ντομάτας με πολλά οφέλη

Οι ντομάτες είναι ανθεκτικά και ανθεκτικά φυτά. που μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα κλίματα Παράγουν υψηλές αποδόσεις όλο το καλοκαίρι. πολύ λίγη συντήρησηΩστόσο, είναι ευαίσθητα σε πολλές μυκητιασικές ασθένειες και ενοχλητικά έντομα.

Είτε σας αρέσει η salsa verde είτε η αφράτη σαλάτα. Πρέπει να προστατεύσετε τα φυτά της τομάτας σας από οτιδήποτε μπορεί να τους επιτεθεί. Δυστυχώς, πολλά από τα ίδια παράσιτα και ασθένειες που επιτίθενται στις πατάτες, τις ντομάτες και τις πιπεριές θα βρουν το δρόμο τους στις ντομάτες σας.

Αφίδες, σκαθάρια αγγουριού, σκαθάρια πατάτας και παρασιτοειδείς τομάτας Όλα δημιουργούν προβλήματα στο μπάλωμα της ντομάτας, στην λοίμωξη, στην όψιμη λοίμωξη και στη σήψη των ριζών σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένα σημαντικά προβλήματα..

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να φυτέψετε με την ντομάτα σας. Τα περισσότερα είναι όμορφα ή νόστιμα!

Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για ντομάτες

Στη συνέχεια, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα αγαπημένα μας φυτά συντροφιάς για τις ντομάτες. Θα μάθετε γιατί συνεργάζονται καλά και τα οφέλη κάθε φυτού. Ας ψάξουμε βαθύτερα για να μάθουμε. Αυτοί οι άνθρωποι ταιριάζουν καλά. τον δικό σας λαχανόκηπο

βασιλικός

βασιλικός στον κήπο
Ο βασιλικός είναι ένα εξαιρετικό φυτό συντροφιάς για τις ντομάτες.

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αρωματικά και νόστιμα βότανα για την απώθηση των εντόμων. Το υπέροχο άρωμα της Ιταλίας απωθεί τις σφήκες καλύπτοντας τη μυρωδιά της ντομάτας σας. για να μην βρεθεί το παράσιτο της σφήκας Σπάνιο φυτό είναι και ο βασιλικός. Έτσι μπορεί να προσθέσει χώρο κάτω και δίπλα σε φυτά ντομάτας, που μπορεί να είναι γυμνό χώμα.

Μπορείτε να σπέρνετε βασιλικό απευθείας όταν φυτεύετε ντομάτες ή να φυτεύετε μωρό βασιλικό κοντά σε πέργκολα. Τοποθετήστε τα φυτά ντομάτας τουλάχιστον 8-12 ίντσες από τα φύλλα βασιλικού. Διαφορετικά, ο βασιλικός θα παραγκωνίσει τις ντομάτες σας.

κολίανδρο

κόλιανδρος κήπου
Το κόλιανδρο ταιριάζει πολύ με ντομάτες στον κήπο και στην κουζίνα.

Μερικές φορές τα φυτά στον κήπο συνδυάζονται καλά με το μαγείρεμα. Ο κόλιανδρος έχει απίστευτη γεύση όταν τρώγεται με ντομάτα. Και το άρωμά του απωθεί τις ενοχλητικές αφίδες. Αυτό βοηθά στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων που τρέφονται με αφίδες και σκαθάρια αγγουριού.

Ως μπόνους, τα φυτά τομάτας με καφασωτό μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη σκιά στον κόλιανδρο το καλοκαίρι. Ο κόλιανδρος θα πετάξει στο άμεσο ηλιακό φως το καλοκαίρι. Επομένως, το να τα συνδυάσετε με ντομάτες ή ντομάτες είναι καλό και για τα δύο φυτά. είναι χρήσιμο Επειδή τα άνθη παρέχουν εξαιρετικό νέκταρ για τα ευεργετικά αρπακτικά. Μου αρέσει να μαζεύω λουλούδια και να καλλιεργώ βότανα.

σκόρδο

φρεσκοκομμένο σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για μια ποικιλία φυτών κήπου.

Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου είναι άλλο ένα καλό αποτρεπτικό για τις αφίδες. φύτευση βολβών σκόρδου δίπλα Οι ντομάτες και οι ντομάτες μπορούν να απωθήσουν τα έντομα που ρουφούν το χυμό. Το σκόρδο έχει ρηχές ρίζες και λεπτούς μίσχους. Έτσι δεν θα διαταράξει τη ριζική ζώνη της ντομάτας ή την πρόσβαση στο ηλιακό φως.

κατιφές

κατιφές
Υπάρχουν λίγα λουλούδια όπως οι κατιφέδες.

Όχι μόνο κατιφέδες όχι μόνο όμορφο Είναι όμως και το τέλειο φυτό συντροφιάς! Ταιριάζει με όλα τα είδη λαχανικών στον κήπο. Απωθεί νηματώδεις, κουνούπια και σκαθάρια ενώ προσελκύει επικονιαστές.

Οι μύγες, τα σκαθάρια και οι παρασιτικές σφήκες έλκονται από κατιφέδες. Αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν. τις ντομάτες σας έτοιμο να ραμφίσει τις ενοχλητικές αφίδες Για να μην αναφέρουμε ότι οι κατιφέδες προσθέτουν χρώμα στα σωστά σημεία.

μερικοί άνθρωποι

άσπρα λουλούδια yarrow
Το Yarrow δεν είναι μόνο ένα όμορφο λουλούδι. αλλά προσελκύει και επικονιαστές.

Το Yarrow έχει όμορφα λευκά λουλούδια που είναι ένα όφελος για σχεδόν οποιοδήποτε φυτό μπορείτε να καλλιεργήσετε. Αυτό το φαρμακευτικό και διακοσμητικό λουλούδι έχει ένα υπέροχο άρωμα σαν μέλι που περιβάλλει τα κρεμώδη λουλούδια mullen και το φύλλωμα που μοιάζει με φτέρη. Το Yarrow προσθέτει ομορφιά ενώ προσελκύει τους καλύτερους επικονιαστές.

Τα νεράιδα μπορούν να μεγαλώσουν πολύ ψηλά και φαρδιά σε ιδανικές συνθήκες, επομένως είναι καλύτερο να τα απλώσετε προς τις άκρες του οικοπέδου της ντομάτας για να αποφύγετε την επισκίαση της κύριας καλλιέργειας.

Borage

μποράγιο
Τα όμορφα μπλε λουλούδια θα απωθήσουν τα έντομα.

Το Borage απωθεί τους κερασφόρους ντομάτας και άλλες πεινασμένες κάμπιες σκόρων. Τα μικροσκοπικά, φωτεινά μπλε λουλούδια προσελκύουν επικονιαστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φύλλωμα για τη βελτίωση του εδάφους ή την προσθήκη στο κομπόστ σας. Το Borage λατρεύει να καλλιεργεί ντομάτες και ντομάτες και ως μπόνους: είναι ανθεκτικό στα ελάφια!

Τα δέντρα Borage τείνουν να μεγαλώνουν αρκετά. Επομένως, είναι καλύτερο να φυτέψετε στο τέλος της σειράς ντομάτας. αντί να φυτεύει ανάμεσα σε δέντρα Τα φωτεινά μπλε λουλούδια φαίνονται τόσο ευχάριστα στο μάτι!

κρεμμύδι

κρεμμύδια στον κήπο
Τα κρεμμύδια μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο φυτό συντροφιάς λόγω του αρώματος τους.

Τα φυτά Allium (κρεμμύδια, σκόρδο, πράσο, ασκαλώνια, σχοινόπρασο) είναι γνωστά για τα πικάντικα αρώματα τους που απωθούν πολλά έντομα. Τα κρεμμύδια μεγαλώνουν χαμηλά, έχουν ρηχές ρίζες και προσκολλώνται εύκολα στα φυτά ντομάτας.

μαϊντανός

φυτεμένες σειρές μαϊντανού
Ο μαϊντανός είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γαρνιτούρα – είναι ένας υπέροχος σύντροφος στον κήπο.

Το πασπάλισμα μαϊντανού σε φυτά ντομάτας λέγεται ότι απωθεί τα κεράσια. Αυτό το αρωματικό ιταλικό βότανο είναι ένα άλλο εξαιρετικό εντομοαπωθητικό. Αν αφήσετε τον μαϊντανό να ανθίσει Παρακολουθεί αρπακτικές σφήκες και μύγες. και ελέγξτε τον αριθμό των παρασίτων σας

αρακάς

Τα πράσινα μπιζέλια φυτεύονται για συγκομιδή.
Τα πράσινα μπιζέλια κάνουν ένα εξαιρετικό ζευγάρωμα λόγω της ικανότητάς τους να σταθεροποιούν το άζωτο.

Τα όσπρια που δεσμεύουν το άζωτο είναι πάντα μια καλή ιδέα για φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως οι ντομάτες και οι ντομάτες. Τα μπιζέλια ζάχαρης μπορούν να καλλιεργηθούν ως αμπέλια κατά μήκος ενός πλέγματος ντομάτας. Αν και οι ποικιλίες μπιζελιού τείνουν να είναι καλύτεροι σύντροφοι επειδή είναι μικρές, χαμηλής ανάπτυξης και συμπαγείς.

Γιατί ο αρακάς συνυπάρχει με βακτήρια στο έδαφος. Κάντε τις ντομάτες σας περισσότερο άζωτο Τα λουλούδια τους προσελκύουν τους επικονιαστές και οι τραγανοί λοβοί τους κάνουν ένα υπέροχο σνακ ενώ ξεριζώνετε ή κόβετε σε φέτες ντομάτες.

μαύρο πιπέρι

Πιπεριές Habanero σε φυτά
Οι καυτερές πιπεριές όπως το Habanero είναι υπέροχοι σύντροφοι.

Η μέντα αποτρέπει τη σήψη των ριζών στις ντομάτες και τις ντομάτες. Εάν αυτό δεν λειτουργεί αρκετά Απωθεί τα έντομα με την πικάντικη μυρωδιά τους. Οι πιπεριές θαμνώδους χαμηλής ανάπτυξης, όπως οι πιπεριές Habanero ή οι πιπεριές καγιέν, δεν θα ανταγωνιστούν τα φυτά σας, καθώς είναι ιδανικές για συνδυασμό με σειρές ντομάτας.

λευκό αλισμό

λευκό αλυσούμι
Ένα άλλο καλά εδραιωμένο φυτό συντροφιάς είναι το λευκό αλυσούμι.

τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό Δεν μπορείτε να μιλήσετε για φυτά συντροφιάς χωρίς να μιλήσετε για το λευκό αλυσούμι. Αυτό το υπέροχο λουλούδι συντροφιάς μεγαλώνει χαμηλά. Όμορφα και πολύ ελκυστικά αρπακτικά έντομα. Βγάζει αφίδες από τις ντομάτες ενώ προσελκύει επίσης αφίδες, όπως πασχαλίτσες, σκαθάρια και μύγες που τρώνε μύγες.

Μπορείτε να φυτέψετε alyssum στην άκρη ενός κρεβατιού ντομάτας ή σε μερική σκιά. στην πραγματικότητα Πετάξτε τα σε κρεβάτια γύρω από την περιοχή του κήπου σας για μια όμορφη εμφάνιση λευκών λουλουδιών που θα ωφελήσουν τις καλλιέργειές σας.

Τι δεν πρέπει να φυτέψετε με ντομάτες

Οι ντομάτες είναι φιλικές προς τα περισσότερα φυτά στον κήπο. Αλλά ορισμένα είδη είναι διαφορετικά.

Μπράσικα

Μπράσικα
Τα αγαπημένα Brassicas στον κήπο είναι πρώτα στη λίστα με τα συνοδευτικά μας χωρίς ντομάτα.

Τα Brassicaceae (π. Μπορεί επίσης να είναι μια εστία παθογόνων μυκήτων που μπορούν να επιτεθούν στα φυτά της τομάτας σας.

άνηθο και μάραθο

Τόσο ο άνηθος όσο και ο μάραθος πρέπει να αποφεύγονται κατά την καλλιέργεια ντομάτας.

Αυτά τα πανέμορφα μυρωδικά από mullein είναι νόστιμα στην κουζίνα και όμορφα στον κήπο. Αν και εκκρίνουν στο έδαφος ουσίες που είναι επιβλαβείς για άλλα φυτά, οι ουσίες που απελευθερώνονται από τη ριζική ζώνη της τριγωνιάς και του μάραθου είναι αναστολείς ανάπτυξης άλλων φυτών. Στην άγρια ​​φύση αυτό είναι πολύ χρήσιμο για αυτά τα βότανα καθώς τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται και να αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς. Αλλά με τα μπαλώματα ντομάτας αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Το τριγωνόφυλλο και το τριγωνόφυλλο είναι καλύτερα να κρατηθούν μακριά.

γλυκο καλαμποκι

σπορά καλαμποκιού
Ο κύριος λόγος που το καλαμπόκι δεν πρέπει να φυτεύεται ως σύντροφος είναι η ικανότητά του να παρέχει σκιά σε άλλα φυτά κήπου.

Το καλαμπόκι δεν είναι καλό φυτό συντροφιάς για τις ντομάτες για δύο βασικούς λόγους: Είναι ψηλό και μπορεί να προσφέρει σκιά στα φυτά. Και προσελκύει αφίδες και άλλα παράσιτα στο μπάλωμα ντομάτας σας.

επιθυμία

πατάτες κήπου
Δεδομένου ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια, οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται ως σύντροφοι.

Οι ντομάτες, οι ντομάτες και οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae, πράγμα που σημαίνει ότι προσελκύουν τα ίδια έντομα. Οι πατάτες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σκαθάρια της πατάτας. που μπορεί να καταστρέψει το φυτό ντομάτας σας Είναι καλύτερο να κρατήσετε αυτές τις καλλιέργειες μακριά. και κυκλοφορούν τριγύρω κήπο τακτικά

σημαντικό σημείο

Φύτευση με ντομάτες Αυξάνει την απόδοσή σας, ενώ ελαχιστοποιεί τα προβλήματα των καλλιεργειών, όπως παράσιτα και ασθένειες από έντομα. Αυτά τα φυτά προσθέτουν ποικιλία στον κήπο σας και κάνουν χρήση άλλου διαθέσιμου χώρου.

Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά συντροφιάς σας δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της τομάτας σκιάζοντάς τα. ανακατέψτε για θρεπτικά συστατικά ή φυτεύονται πολύ κοντά στην κύρια καλλιέργεια

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *